Pomoć

Sadržaj

Šta je blog?

Blog predstavlja posljednji internet fenomen, koji se prije nekoliko godina razbuktao internetom vani, nedavno doživio sjajan uspjeh u nama susjednim zemljama, a potkraj novembra 2004. godine stigao i u Bosnu i Hercegovinu.

blog – internet dnevnik
blogger – osoba koja piše blog
blogati – pisati blog
post – članak, vijest na blogu

O čemu se radi? Riječ blog dolazi od složenice engleskih riječi: web i log = weblog. Skraćeno od weblog dobije se riječ blog. U doslovnom prevodu riječ blog se može prevesti kao internet dnevnik, što on u biti i jeste. Znači blog predstavlja jedinstveni alat koji omogućava pojedincu da kreira i ažurira vlastitu dnevničku web stranicu na kojoj on hronološki bilježi svoje stavove, iskustva, mišljenja o raznim aktuelnim temama ili o bilo čemu šta mu padne na um i objavljuje na svom blogu tako da ih svaki posjetilac može pročitati, čime taj njegov blog postaje i javan.

Karakteristike blogova

Glavna karakteristika bloga je ta da se ažuriraju često što osigurava povratak posjetilaca na blog, te osim standardnih postova, istuču se iz mnoštva drugih standardnih popratnih opcija i komentari na postove, mogućnost dodavanja nekih informacija, raznih linkova te linkova na druge blogove, mogućnost postavljanja kalendara bloga, mogućnost mijenjanja izgleda i slično. Najnoviji postovi (vijesti), uz koje se može dodati i slika, automatski dolaze na vrh stranice, dok se prethodni postovi redaju ispod. Prostor za pisanje i unos slika je neograničen.

Registracija korisnika

Registracija korisnika Blogger.ba alata je u potpunosti besplatna. Registrujte se tako što ćete unijeti osnovne podatke i odabrati korisničko ime i šifru (username i password).

Prilikom registracije obavezni ste pročitati i prihvatiti uslove i pravila korištenja Blogger.ba alata. Nakon registracije, možete početi s kreiranjem vašeg bloga.

Kako otvoriti blog?

Da biste kreirali blog kliknite na sličicu “Otvori blog” u zaglavlju stranice.

Svaki korisnik može napraviti svoj blog u vrlo kratkom vremenu – u tri jednostavna koraka:

  • odabir naziva bloga
  • odabir domene bloga (domena.blogger.ba)
  • odabir izgleda bloga

Nakon ova tri koraka blog će biti kreiran, a korisnik može odmah početi postavljati postove, informacije, podešavati postavke i slično. Na početnoj stranici, u lijevoj koloni stranice blogger.ba naći će se linkovi za uređivanje vaših blogova.

Kako upisati novi post?

Da biste upisali novi post nakon registracije morate se logirati. Nakon logiranja u listi vaših blogova na početnoj stranici Bloggera izaberite u koji blog želite upisati svoj post (kliknite na ikonicu Novi post?).

Unesite naslov posta, koji može sadržavati maksimalno 255 karaktera i tekst posta. U okviru za tekst posta možete koristiti BB kôd i HTML kôd.

Dodatno možete podesiti prikazivanje komentara na svakom postu, te nalijepiti sliku uz post. Slika mora biti JPG formata maksimalne težine 100KB.

Uređivanje postova

Uređivanje postova možete obavljati u dijelu sekcije ukoliko kliknete na vaš blog u sekciji Moji blogovi na početnoj stranici Bloggera.

Listu postova možete birati prema mjesecima. Klik na naslov posta vas vodi na editovanje vašeg posta.

Boxevi

Boxevi su dodatni i opcionalni sadržaj svakog bloga. Boxevi se, ovisno o templateu/izgledu bloga, nalaze s jedne od strana bloga.

Boxevi su predviđeni kao mjesta za kratke sentence, linkove i slično. Prilikom ažuriranja boxeva možete koristiti BB kôd. Svaki blog ima pet boxeva. Prazni boxevi se ne prikazuju.

Izgled bloga i HTML kôd

Odabir izgleda bloga vršite prilikom kreiranja bloga ili naknadno u sekciji “Moji blogovi”.

Važno je napomenuti da pored postojećih izgleda možete u potpunosti izmijeniti izgled vašeg bloga editujući HTML kôd templatea (kliknite na “Izmijenite HTML kôd”).

Ukoliko ne poznajete osnove HTML-a, ovaj dio nemojte mijenjati.

Ako vam se ne svide vaše izmjene HTML kôda uvijek možete resetovati izgled templatea ili odabrati drugi template.

RSS Feed

Što je to RSS? RSS (Really Simple Syndication) je tehnologija koja omogućava da pomoću posebnih programa (npr. news readera) čitate sažetke vijesti sa svjetskih news sajtova, a koja se u posljednje vrijeme koristi i za čitanje blogova. Svaki blog ima svoju RSS verziju koja se nalazi na adresi http://nazivbloga.blogger.ba/rss.

Za čitanje blogova pomoću nekog od rss readera potrebno je downloadati news reader i ukucati adresu rss verzije traženog bloga. Npr. FeedDemon,…

Prednost Blogger.ba RSS kanala jeste da pomoću news readera možete čitati blogove u cijelosti, a ne samo sažetke! RSS je zasigurno jedna od stvari koja je doprinijela popularnosti blogova. Pomoću RSS-a možete jednostavnije pratiti omiljene blogove koje redovno čitate te automatski dobijati obaviještenja o novim postovima.

Upoznajte vaše posjetioce da i vaš blog mogu čitati pomoću RSS readera. Dodajte ovu sličicu na vaš blog i linkajte je na na rss verziju vašeg bloga “http://nazivbloga.blogger.ba/rss” ili jednostavno linkajte “/rss”.

Uslovi i pravila korištenja Blogger.ba alata

Prilikom registracije na Blogger.ba prihvatate uslove i pravila korištenja Blogger.ba alata. Pravila i uslovi korištenja možete pročitati na www.blogger.ba/uslovi. Uslovi i pravila su podložni promjenama.